Υπο – Λογιστικά φύλλα

Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων μπορεί να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί μια βάση δεδομένων, να κάνει γραφήματα, να επεξεργαστεί κείμενο κ.ά.

Τα πιο γνωστά προγράμματα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων είναι τα εξής

  • Microsoft Excel που ανήκει στη σουίτα εφαρμογών Ms Office
  • Calc που ανήκει στη σουίτα εφαρμογών LibreOffice
  • OpenOffice Calc που ανήκει στη σουίτα εφαρμογών OpenOffice
  • Google Sheets που ανήκει στη σουίτα εφαρμογών μέσω του Google Drive

Το Excel είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων που μπορεί να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί μια βάση δεδομένων, να κάνει γραφήματα, να επεξεργαστεί κείμενο κ.ά.

Κάθε υπολογιστικό φύλλο αποτελείται από τα λεγόμενα κελιά (cells), στα οποία μπορούμε να γράψουμε δεδομένα, όπως αριθμούς, κείμενο, μαθηματικούς τύπους και συναρτήσεις. Κάθε κελί έχει ένα όνομα, το οποίο προκύπτει από τη στήλη και τη γραμμή στην οποία βρίσκεται.

Κάνοντας κλικ πάνω σε ένα κελί, το επιλέγουμε, το κάνουμε ενεργό. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε περισσότερα από ένα κελιά, να επιλέξουμε μια περιοχή κελιών δηλαδή.

Κάποιες φορές, το κείμενο που πληκτρολογούμε σε ένα κελί υπερβαίνει τα όρια του κελιού και εμφανίζεται στο διπλανό.

Οι μαθηματικοί τύποι μπορεί να είναι απλές μαθηματικές πράξεις (π.χ. πρόσθεση δύο αριθμών) και αρχίζουν πάντα με το σύμβολο = . Για παράδειγμα, αν θέλουμε στο κελί C3 να εμφανιστεί το αποτέλεσμα της πρόσθεσης των κελιών Α3 και Β3, θα γράψουμε =Α3+Β3 . Το σύμβολο της πρόσθεσης είναι το  + , της αφαίρεσης το   , του πολλαπλασιασμού το  * , και της διαίρεσης το  / .

Η συνάρτηση είναι ένας σύνθετος τύπος που μας επιτρέπει να κάνουμε πράξεις και να παίρνουμε αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε ολόκληρο τον τύπο.

Οι συναρτήσεις αρχίζουν και αυτές με το σύμβολο = . Η συνάρτηση έχει ένα όνομα, δέχεται ένα ή περισσότερα ορίσματα και επιστρέφει μια τιμή στο κελί που είναι γραμμένη. Η συνάρτηση SUM() υπολογίζει το άθροισμα αριθμών, η AVERAGE() υπολογίζει τον μέσο όρο αριθμών, η ΜΑΧ() βρίσκει τον μεγαλύτερο αριθμό και η ΜΙΝ() βρίσκει τον μικρότερο αριθμό.

Τα γραφήματα βοηθούν στην εύκολη κατανόηση της αριθμητικής πληροφορίας που περιέχει ένα φύλλο Excel. Υπάρχουν διάφορα γραφήματα για διαφορετικούς σκοπούς. Μερικά από αυτά είναι οι στήλες, οι ράβδοι, η πίτα και η γραμμή.

Συναρτήσεις
Γραφήματα

Scroll to Top