Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) – Artificial Intelligence (AI) αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος.

Ορισμός
  • Aναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
  • Δίνει τη ικανότητα στις μηχανές να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή τα συλλέγει μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και με βάσει τα δεδομένα ανταποκρίνεται.
  • Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και να επιλύουν μόνα τους προβλήματα.
Στόχος

Να κάνουμε τις μηχανές να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά (δηλαδή να σκέφτονται και να αντιδρούν όπως ο άνθρωπος).

Η Μηχανική Μάθηση (ΜΜ) – Machine Learning (ML) διδάσκει στη μηχανή (π.χ. υπολογιστή) πώς να μαθαίνει, μέσα από δοκιμές.

Book titled 'Προγραμματισμός σε ένα σύστημα Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning - ML)'Read this book made on StoryJumper
Είδη ΤΝ
  1. Λογισμικά: Εικονικοί βοηθοί, Λογισμικό ανάλυσης εικόνας, Μηχανές αναζήτησης, Συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας
  2. “Ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη”: Ρομπότ, Αυτόνομα αυτοκίνητα, Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things)

Εφαρμογές ΤΝ
  1. Διαδικτυακές αγορές και διαφήμιση
  2. Διαδικτυακή αναζήτηση
  3. Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί
  4. Αυτόματες μεταφράσεις
  5. Έξυπνα σπίτια, πόλεις και υποδομές
  6. Έξυπνα αυτοκίνητα, συστήματα πλοήγησης
  7. Κυβερνοασφάλεια
  8. Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης (ψευδείς ειδήσεις – fake news)
Παραδείγματα εφαρμογών

Το Autodraw, με βάση αυτό που σχεδιάζουμε, κάνει πρόβλεψη. Προβλέπει τι μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας και μας προτείνει σχετικές ζωγραφιές.

To Duolingo ασχολείται με το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης που λέγεται NLP (Natural language processing), δηλαδή επεξεργασία φυσικής γλώσσας (περιλαμβάνει σύστημα αναγνώρισης ομιλίας).
Τα Chatbots είναι προγράμματα τα οποία συνομιλούν μαζί μας, για να μας εξυπηρετήσουν δίνοντάς μας πληροφορίες ή συμβουλές. Παλαιότερα υπήρχε η Alice. Σύγχρονα chatbots είναι η Alexa, o Siri, ο Google Assistant, το ChatGPT.

Χρήσιμες σελίδες – Εφρμογές
  1. Το Αλφαβητάρι της Τεχνητής Νοημοσύνης (A to Z of AI). Ένας αλφαβητικός οδηγός για αρχάριους που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του ινστιτούτου Oxford Internet Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Google για την κατανόηση του εξειδικευμένου κλάδου της της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας απλούς ορισμούς που μπορούν να βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να εξοικειωθεί με τις έννοιες και να κατανοήσει βασικές αρχές. Το υλικό έχει μεταφραστεί στην Ελληνική Γλώσσα και είναι οργανωμένο αλφαβητικά, αλλά μπορείτε να περιηγηθείτε και μέσω των 26 βασικών κατηγοριών ΑΙ (Βασικές Γνώσεις, Δημιουργώντας, Κοινωνία, Χρησιμοποιώντας). 
  2. Quick Draw. Μια διασκεδαστική διαδικτυακή εφαρμογή – παιχνίδι της Google, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας όλους εμάς να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η μηχανική μάθηση. Η εφαρμογή σας προτρέπει να ζωγραφίσετε κάτι, και ένα νευρωνικό δίκτυο προσπαθεί να μαντέψει τι σχεδιάζετε. Στη βάση δεδομένων της Google μπορείτε να δείτε πολλά σκίτσα τα οποία σχεδιάζονται καθημερινά από χρήστες, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπολογιστές να μάθουν πως να σχεδιάζουν. Περισσότερες εφαρμογές μπορείτε να δείτε στα πειράματα της Google, που χρησιμοποιούν τεχνολογίες Mηχανικής Mάθησης – Machine Learning.
  3. AutoDraw. Μια ακόμη διασκεδαστική διαδικτυακή εφαρμογή – παιχνίδι της Google. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εσείς ζωγραφίζετε, και η εφαρμογή σας προτείνει ένα αντίστοιχο σχέδιο το οποίο όμως έχει σχεδιάσει κάποιος επαγγελματίας καλλιτέχνης. Έτσι με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, μπορεί να δημιουργήσετε πολύ γρήγορα τέλειες ζωγραφιές, και στη συνέχεια αφού κάνετε όσες αλλαγές επιθυμείτε, να τις χρωματίσετε, να στις στείλετε και να τις αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.
  4. Teachable Machine. Μια εύχρηστη πλατφόρμα, η χρήση της οποίας μπορεί να μας μυήσει στη λογική της μηχανικής μάθησης μιας, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τα δικά μας μοντέλα σε χρόνο ρεκόρ.  Χρήσιμες οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
  5. DALL-E 2. Η βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής της εταιρίας OpenAI (αυτή που δημιούργησε το ChatGPT). Χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη δημιουργία εντυπωσιακών ρεαλιστικών εικόνων κατόπιν δικής μας περιγραφής – προτροπής σε φυσική γλώσσα.  Χρήσιμες οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
  6. Chat YouΤube. Μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να συνομιλήσετε με οποιοδήποτε βίντεο φιλοξενείται στο YouΤube. Εισάγετε τη διεύθυνση του βίντεο με το οποίο θέλετε συνομιλήσετε και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η εφαρμογή θα ανταποκριθεί, αναφέροντας πως έχει μελετήσει το βίντεο, θα σας παρουσιάσει μια περίληψη σχετικά με το που αναφέρεται και θα περιμένει από εσάς να ξεκινήσετε τη συζήτηση, κάνοντας ερωτήσεις.
  7. NightCafe. Τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή έργων τέχνης από κείμενο. Χρήσιμες οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
  8. MyHeritage Deep Nostalgia™, τεχνολογία αναπαράστασης βίντεο που δίνει κίνηση σε πρόσωπα στις φωτογραφίες και δημιουργεί ρεαλιστικά βίντεο υψηλής ποιότητας.
  9. DeepStory – Κάντε τις φωτογραφίες σας να μιλήσουν. Mε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και τη μέθοδο του Deep Learning (βαθιάς μάθησης), δημιουργεί ένα κινούμενο βίντεο ενός ατόμου από μια φωτογραφία, το οποίο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία με ρεαλιστικό τρόπο. Για την αφήγηση δεν χρειάζεται να μιλήσουμε οι ίδιοι, αφού διατίθενται δεκάδες έτοιμες φωνές σε πολλές γλώσσες (ανάμεσά τους και η Ελληνική) και μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με διαδοχικές φωτογραφίες για να έχουμε πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
  10. Hotpot.ai. Με τα πολύ “έξυπνα¨ εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, σας βοηθά να δημιουργήσετε/επεξεργαστείτε εκπληκτικά γραφικά, εικόνες και κείμενα.
Δραστηριότητες
Προγράμματα

Scroll to Top